gemeenteraad april 2024
Eén hoofdpunt, best historisch te noemen, ging met alle aandacht lopen op deze gemeenteraad. Het “BGO”, een helder, transparant en doordacht kader om de open ruimte te vrijwaren, lag ter stemming.
De druk om bijkomende woningen te creëren zal immers alleen maar toenemen. Daar is iedereen het over eens. Het gemeentebestuur wil verdichten beperken tot de dorpskernen en vooral daar bijkomende woonruimte vinden. In de dorpsharten zullen meer wooneenheden kunnen gebouwd worden dan vandaag. Hoe verder van de dorpshart, hoe meer beperkingen en minder woningen per ha er mogen komen. Voor woningen in het landschap gelden de strengste normen. Zo kunnen bvb. kavels daar enkel nog opgesplitst worden vanaf 50 meter perceelbreedte, mits er extra groen-stroken en vrije ruimte tussen de percelen wordt voorzien. Zo blijft het open karakter behouden.
Over dit plan, de “Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling “ of BGO werd stevig gedebatteerd in de gemeenteraad. De oppositiepartijen waren tegen. N-VA begreep wel dat er een instrument nodig was om wildgroei tegen te gaan. Open VLD, Tom Teck en An Geets vonden alles te vaag, maar tegelijkertijd ook te gedetailleerd. Afbakeningen tot op de perceelgrens horen niet thuis in zo’n plan, maar in een RUP, vonden ze. De inspraak van de bevolking vonden ze te beperkt. En er zijn bouwpercelen genoeg, opperden ze. Verdichting is dus helemaal niet nodig.
Schepenen Hanna Van Steenkiste (Groen) , Mattias Bouckaert (Groen) en Jos Rutten (Vooruit) pareerden alle kritiek: het plan kreeg ruim aandacht en er was rekening gehouden met de opmerkingen van inwoners. "Maar liefst 54 % van alle huishoudens in onze gemeente bestaan uit één of twee personen. Er is nood aan kleinere, compactere woningen in de kern. Bereikbaarheid is de beste mobiliteit: we moeten die verdichting dus realiseren op wandelafstand van alle voorzieningen, in de kern" vertelt Mattias Bouckaert. Ook Hanna van Steenkiste lichtte uitgebreid toe: “Het BGO koppelt verkavelen in de buitengebieden aan meer groen en brede doorzichten naar het landschap. Er kan maar beperkt verdicht worden (8 woningen per hectare). In de kernen ligt het aantal woningen hoger, en kunnen er ook kleine meergezinswoningen. Maar ook hier is er aandacht voor groen. Zo mag je maximaal 2/3de van de perceelbreedte innemen. “
Burgemeester Bart Clerckx (CD&V) vatte het zo samen: “De druk van bijkomende werknemers in het Leuvense - bv. Imec alleen al 2000 mensen extra - zal de druk op het landelijk karakter van het dorp nog verder opvoeren. Wel, dit plan biedt garanties tegen het ongebreideld volbouwen. Als we wachten tot alles volgebouwd is en dan pas gaan spreken over verdichten, dan lopen we hopeloos achter de feiten aan.”
Andere agendapunten
Daarna volgde nog een discussie over de borgstelling van de gemeente voor de lening aan WZZ De Kouter. Omdat de gemeente de optie om uit te treden liet voorbijgaan, moest de borgstelling heronderhandeld worden. Een eerder technische kwestie. De oppositie maakte wel van de gelegenheid gebruik om opnieuw op te merken dat de “return” van de Kouter voor de inwoners veel te beperkt is. Integendeel, beweerden de meerderheidspartijen unisono, de sociale return compenseert in ruime mate de financiële inspanning van de gemeente. De Kouter is inmiddels uitgegroeid tot hét dorpscafé van Blanden en niet meer weg te denken uit het dorpsleven. N-VA onthield zich, de rest van de oppositie stemde tegen.
Bijkomende vragen van de oppositiepartijen.
N-VA kaartte de zeer slechte toestand aan van de toegangswegen naar de hogerop gelegen OHL parking aan het Zoet Water. De burgemeester gaf volmondig toe dat een grondige aanpak, opfrezen en terug aandammen, nodig was. Maar de weg door de parking wordt nu als sluipweg tussen de Waversebaan en de M.Noestraat gebruikt en dus zullen we wachten met de herstelling tot de Waversebaan zal klaar zijn, rond 15 mei.
Open VLD vroeg of de gemeente wou instappen in het plan van ANB om de everzwijnenpopulatie onder controle te krijgen. Huldenberg en Tervuren deden dat al en zijn er tevreden over.
De burgemeester zei dat Oud-Heverlee zou volgen. Dus ook op het openbaar domein van de gemeente mag ANB voortaan optreden om de overlast van everzwijnen te bestrijden. Dat betekent niet meteen dat er op straat zal geschoten worden, wist Mattias Bouckaert, het gaat vooral over preventie. Overigens liggen de meldingen in Oud-Heverlee veel lager dan in Tervuren en Huldenberg omdat in het Zoniënwoud niet gejaagd wordt, dat is het privilege van de koning. In het Meerdaalwoud worden de everzwijnen wel bejaagd.