gemeenteraad februari 2024

Het Nationaal Park Brabantse Wouden leidde dinsdagavond tot een ongemeen hevige discussie in de gemeenteraad. “Het bestuur heeft zitten slapen,” verweet de Open VLD het bestuur. “Bangmakerij en oneerlijk oppositie voeren,” pareerde het bestuur. Waarover ging het?

De Brabantse Wouden werden als Nationaal Park erkend in oktober vorig jaar. Nu werd er een vzw opgericht die voor het parkbeheer zal instaan. Het bestuur van die vzw zal bestaan uit 12 effectieve bestuurders: twee van de provincie, twee van het Agentschap Natuur en Bos, twee vertegenwoordigers van de Vrienden van Heverleebos en zes gemeenteraadsleden gekozen uit de 12 betrokken gemeenten. Een actieve landbouwer uit de streek mag de bestuursvergaderingen bijwonen. Het park zal drie à zes vaste personeelsleden tellen, maar dit kan projectmatig aangevuld worden via terbeschikkingstellingen.
De verschillende grote natuurgebieden en valleien  ecologisch verbinden door “natuurkorrels” is de rode draad, maar alle  doelstellingen uit het Masterplan van de vzw hier opsommen, laat staan bespreken, zou ons veel te ver leiden. Op termijn zouden we 1.250 ha nieuwe natuur rijker moeten zijn.

Schepen Jos Rutten (Vooruit) vergeleek de voorgestelde maatregelen in het Masterplan met een bibliotheek van ideeën, waarbij er telkens ideeën worden uitgepikt, besproken en al dan niet uitgevoerd. Eén van die voorstellen pikten Open VLD/Tom Teck/An Geets eruit: “het voorstel om de woonkorrels langs de  Weertsedreef, Kloosterweg en de J. Scheepmansstraat te laten uitdoven.” Zij concludeerden daaruit dat de gemeente 40 woningen ging onteigenen.  “Oneerlijk om dit voorstel zo bewust foutief voor te stellen” antwoordde Mattias Bouckaert (Groen) . “Er staat wel degelijk ‘laten uitdoven OF de milieudruk verminderen’. Het afsluiten van de Weertsedreef is een perfecte illustratie van zo’n maatregel om de milieudruk te verminderen.” Burgemeester Bart Clerckx (CD&V) besloot: “van onteigening is dus totaal geen sprake. En bovendien, de gemeenteraad van de betrokken gemeente heeft bij elke beslissing het laatste woord.”

Al het moois in het Masterplan - dat gaf iedereen toe -  moet inderdaad door overleg realiteit worden. Nieuwe regelgeving of beperkende maatregelen voor bijvoorbeeld bouwtoelatingen zijn niet aan de orde.  Het park wordt vooral door de Vlaamse overheid gefinancierd, onze gemeentelijke bijdrage zal 7.500 euro per jaar bedragen. Hanna Van Steenkiste is kandidaat bestuurder. Open VLD/Tom Teck/An Geets onthielden zich, de anderen stemden voor.

Over de volgende agendapunten was veel minder discussie:

In de bibliotheek in Haasrode  kan je vanaf nu gezelschapsspellen ontlenen. Uitlenen kan even eenvoudig als boeken. Het inleveren kan niet via de inleverbox, omdat bij elke doos zal gecontroleerd worden of alle spelonderdelen nog aanwezig zijn. Op de N-VA-vraag om de spellen te ontsmetten ging het bestuur niet in.

De gemeenteraad keurde een gebruiksovereenkomst tussen de kerkfabriek Sint-Jan-Evangelist Blanden en gemeente Oud-Heverlee goed. De gemeentelijke muziekacademie De Vonk zal de kerk gebruiken voor concert- en oefenmomenten voor leerlingen, leerkrachten en derden. Als de academie de kerk niet nodig heeft dan kunnen verenigingen de kerk ook afhuren, net zoals een andere gemeentelijke zaal. Bij het verhuur van de kerk kan gebruik gemaakt worden van het sanitair in het parochiehuis. Het gebruiksreglement stelt wel: “zolang de kerk niet onttrokken is aan de eredienst, respecteren alle organisatoren het sacrale karakter van de kerk. Ze organiseren geen activiteiten die ingaan tegen het christelijke geloof en de Kerk. De goede smaak en zeden moeten steeds gerespecteerd worden. De activiteiten zijn esthetisch en pedagogisch verantwoord.”

En dan was het de beurt aan de oppositiepartijen om hun vragen te stellen.

Open VLD/Tom Teck/An Geets vroegen om de putten in de IIzerenwegstraat te dichten en met een overrijdbaar paaltje autoverkeer te ontraden. Hanna Van Steenkiste (Groen) antwoorde dat afsluiten niet evident was, want de straat is te smal om een vrachtwagen te laten keren – die moeten dus kunnen doorrijden. Asfalteren mag niet, dus zullen we  inderdaad de putten af en toe moeten vullen.

We leerden ook dat er op één plaats een ‘s’ ontbreekt op het straatnaambordje van de Reigersstraat , en dat er een onderbordje nodig is om de Cambio deelwagen reglementair te laten parkeren aan de school van Haasrode. Een tijdelijke oplossing, tot de laadpaal verplaatst is naar de grote parking van de school. In de A. Verheydenstraat zullen enkele parkeerplaatsen verdwijnen om de wettelijke 1,5 meter stoep te garanderen.

Algemeen directeur Marijke Pertz gaf uitleg over de omgevingsanalyse waar de administratie aan werkt.  De resultaten van een interne “SWOT”-analyse door de gemeentediensten én een externe analyse met gegevens uit de stadsmonitor, de input van de gemeentelijke adviesraden en een burgerbevraging zullen gecombineerd worden tot één document. Dat moet de partijen toelaten de noden in de gemeente in te schatten en hun programma daar eventueel op aan te passen. Het werk zal klaar zijn tegen juni. Dan wordt het openbaar gemaakt

Hanna Van Steenkiste gaf aan Maggy Steeno (N-VA) uitleg over de procedure rond de vernieuwing van de Roosenberg. Met hulp van de Vlaamse Bouwmeester werden 4 projectvoorstellen van maximum 4,5 miljoen euro, weerhouden. Die worden verder uitgewerkt. Vervolgens wordt één project uitgekozen dat zal worden voorgesteld op de gemeenteraad. Maar het is hoe dan ook aan de volgende bestuursploeg na de verkiezingen om te beslissen of met het ontwerp wordt verdergegaan, of er moet worden bijgestuurd, of of het helemaal wordt afgevoerd.