de gemeenteraad van augustus 2024
een verslag van de gemeenteraad van 30 augustus 2024
De op twee na laatste gemeenteraad van de huidige coalitie was snel afgelopen. Logisch, want nieuwe initiatieven worden niet meer opgestart. Maar toch werden ook nu weer, zowel op de OCMW raad als op de gemeenteraad nadien, enkele belangrijke beslissingen genomen.
De OCMW raad
De OCMW raad besliste om hun perceel grond op de hoek van de Groenstraat en Korbeekdamstraat in twee stukken te splitsen. Daarbij werd een plan opgemaakt, waarbij lot 1 wordt overgedragen aan Dijledal voor de realisatie van sociale woningen en lot 2 openbaar kan verkocht worden aan de meestbiedende, op voorwaarde dat de koper dit verkavelt en dat de verkaveling aan een aantal voorwaarden voldoet.
Zo moet het parkeren op eigen terrein gebeuren met een minimum aan nieuwe wegen. Er is een maximum van 15 woningen per hectare voorzien en het project moet een variëteit van woontypologieën bieden. Bovendien moet een blauw-groen netwerk doorheen de site lopen dat alle regenwater op natuurlijke wijze infiltreert door wadi en greppels, …. De beplanting moet gebeuren met inheemse en bestuiversvriendelijke planten. De waarde van lot 2 is geschat op 2.253.300 EUR.
Het is aan de toekomstige eigenaar om een verkavelingsaanvraag in te dienen die aan de gestelde voorwaarden voldoet. N-VA ging akkoord. Pro-OH was tegen, ”niet omdat ze tegen sociale woningen zijn”, aldus Patrice Lemaitre, “maar omdat de procedure onwettig is “.Dat werd formeel tegengesproken door Mattias Bouckaert (Groen): “we hebben uitgebreid juridisch advies ingewonnen en de notaris bevraagd. De procedure is wettelijk in orde.”
Plan van de verkaveling
De gemeenteraad
Op de gemeenteraad werd een studieopdracht om de complexe rioleringswerken aan beide zijden van de spoorweg in Sint-Joris-Weert, in de Beekstraat en de Stationsstraat te combineren, unaniem goedgekeurd. De kosten worden deels door Fluvius, deels door de gemeente gedragen.
Minder eensgezindheid was er rond het herwerkte GBO, voluit de “Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling.” Zoals u kan lezen in het verslag van 30 april werd dat BGO, een helder, transparant en doordacht kader om de open ruimte te vrijwaren, toen goedgekeurd. Schepen Hanna Van Steenkiste (Groen) zei dat ook de provincie Vlaams-Brabant bereid moet zijn om dat BGO te volgen en zij stuurden aan op enkele kleine wijzigingen. Dus werd het aangepaste BGO opnieuw gestemd. Ook nu was de oppositie tegen.
De oppositiepartijen hadden enkele voorstellen en vragen.
Open VLD en Tom Teck vroegen de asfaltering van een betonstrookje op het kruispunt van de Leuvensebaan en Oude Nethensebaan, wegens geluidsoverlast in de buurt. Burgemeester Bart Clerckx gaf toe dat er verbeteringen mogelijk zijn, maar stelde voor om eerst te onderzoeken wat de beste oplossing is. Eventueel is afschrappen al genoeg. Het voorstel om meteen voor een dure asfaltering te kiezen haalde het niet.
Open VLD en Tom Teck merkten vervolgens op dat er enkele weken geleden een massa voertuigen geparkeerd stonden in de bossen aan de Kluis tijdens een groot scoutsfeest met 600 personen. De dienst Vrije tijd zal bij volgende gelegenheden afspraken maken met de organisatoren om alles ordentelijk te laten verlopen, beloofde de burgemeester.
Op vraag van de oppositie ging schepen Jos Rutten (Vooruit) in op de vraag hoeveel sociale woningen onze gemeente nu juist moet realiseren. Dat blijkt een bijzonder ingewikkeld kluwen, het getal varieert bij elke aanpassing van de Visienota Sociaal Wonen. “Op dit ogenblik zouden we nog 69 woningen moeten realiseren”, wist Jos Rutten. “ Daaraan komen we net met de voorliggende planning: 6 woningen zijn in aanbouw. 8 zijn er gepland aan de Korbeekdamstraat, 32 worden er gebouwd in het WUG Haasrode en 13 zijn voorzien in een aantal kleinere private projecten.”