gemeenteraad van juni 2024

een verslag van de gemeenteraad van 25 juni

Dit verslag werd gemaakt aan de hand van de livestream, die zoals gebruikelijk op de gemeentelijke website te vinden is.

De OCMW raad 

Wat ongebruikelijk werd er begonnen met de OCMW raad. Het jaarverslag van het OCMW maakte het harde werk van de sociale dienst in onze gemeente zichtbaar. Schepen Mattias Bouckaert (Groen) lichtte enkele tendensen toe. Het aantal leefloon-gerechtigden steeg op enkele jaren van 27 naar 83. Dat alleen al zorgt voor heel wat extra werk, want elke leefloondossier wordt intensief opgevolgd. Aan ieder leefloon zijn steeds voorwaarden gekoppeld inzake opleiding, tewerkstelling en werken aan onderliggende gezondheidsproblemen. Die integrale aanpak zorgt dat het voorbije jaar ook 30 leefloon-dossiers terug afgerond konden worden. Ook het aantal vragen rond budgetbeheer steeg op enkele jaren van 100 naar 150. De MinderMobielenCentrale, zorgt ondertussen al voor meer dan 1000 ritten per jaar. En tenslotte krijgen 61 kinderen én volwassenen een sociaal educatieve toelage, die een steuntje geeft bij verdere opleiding. Ook dat is een verdubbeling.

De gemeenteraad

De gemeenteraad begon met het bijna traditionele gekissebis rond de Kouter. ProOH toonde zich pessimistisch over de financiële toekomst van WZC De Kouter. Mattias Bouckaert herhaalde nogmaals dat een opstartend woonzorgcentrum nooit winstgevend kan zijn, omdat het even duurt eer je op kruissnelheid bent. Voor de Kouter spelen er twee bijkomende uitdagingen. In 2015 viel de subsidie vanuit Vlaanderen voor de bouw van woonzorgcentra weg. De Kouter moet zelf de volledige bouwkost financieren met een lening van 20 miljoen. Het wegvallen van maar liefst 10 miljoen euro Vlaamse subsidie voor het gebouw is een eerste harde noot. Ten tweede is er op dit moment een enorme schaarste op de arbeidsmarkt, zeker in de zorg- en welzijnssector. Daardoor verliep de groei van de bezetting trager. Maar de bezetting nadert nu de 90%, en het moment dat het centrum break-even draait is dichterbij. Tegen het najaar moet het zover zijn. Alle cijfers wijzen erop dat de toekomst van het zorgcentrum financieel gezond oogt.

N-VA vroeg opnieuw om een loonstijging van de laagste lonen van het gemeentepersoneel. Daar is ruimte voor, want de gemeente boert financieel goed, zei Maggy Steeno. Kris Debruyne (CD&V) herhaalde dat dergelijke nieuwe uitgaven in het laatste jaar van de legislatuur niet kunnen, want dat zet de komende ploeg voor een flinke structurele meerkost, die in de miljoenen loopt. De vraag verdient zeker aandacht bij de opmaak van een nieuw meerjarenplan door de nieuwe bestuursploeg.

Er komt een parkeerverbod langs de Expresweg en het verlengde, de N-25 in Blanden. Nu staan daar constant een leger opleggers van de firma Ninatrans en dat zorgt voor visuele vervuiling en voor zwerfvuil tussen die wagens. Vanaf september is stilstaan en parkeren er verboden.

Leuven en onze gemeente laten de mogelijkheid onderzoeken om een fietsverbinding te maken tussen het einde van de Hazenfonteinstraat en de De Croylaan. Het ontbrekende stuk is amper 500 meter lang. Het loopt op de grens van het natuurgebied en daarom was ANB eerder tegen. Een onafhankelijke studie moet eindelijk duidelijkheid brengen over de haalbaarheid.

Oud-Heverlee zal de intentie van Leuven steunen om van Leuven de culturele hoofdstad van Europa te maken in 2030.

De oppositiepartijen hadden ook een aantal agendapunten toegevoegd:

N-VA vroeg om de informatie rond het bebouwen van het Woonuitbreidingsgebied vlotter toegankelijk te maken én om de looptijd van het openbaar onderzoek te verlengen. “Want pas nu begint het thema te leven onder de Haasrodenaars”, wist Maggy Steeno.

Hanna Van Steenkiste (Groen) gaf een uitgebreid overzicht van alle inspanningen die de gemeente leverde om de omwonenden te betrekken bij de besluitvorming: de enquête bij het Masterplan, het Haasrodepad, de vele participatiemomenten, de ontwerpateliers, de infomarkten, de artikels in het gemeenteblad, het buurtatelier, enz.. In de loop van de tijd is ingegaan op vele opmerkingen, maar fundamenteel ligt het plan nu al een hele tijd vast. “Er is dus geen nood aan het opzetten van bijkomende infomomenten en een verlenging van de termijn van het openbaar onderzoek is wettelijk niet mogelijk”, besloot de schepen.

Verder leerden we nog dat er, met enige vertraging, een fietsenstalling komt aan de terreinen van OHL, dat de gemeente de onderhoudscontracten van de AED toestellen aan de kinderopvang, aan de sporthal, aan de paddel en de Stormvogels terreinen overneemt. Aan de O.C.’s, worden bijkomende toestellen voorzien.

Tenslotte gaf Jos Rutten (Vooruit) nog een uitgebreid overzicht van “bestuiversvriendelijke” planten en bomen die de gemeente aanplantte. De duizenden exemplaren werden geselecteerd aan de hand van de lijst planten en bomen die IMBO en de de MilieuAdviesRaad opstelde.

Jos Rutten lijstte ook, op vraag van ProOH, de realisaties van sociale woningen op: 14 woningen werden gebouwd, 38 wachtten nog op een omgevingsvergunning en zouden binnen de twee jaar kunnen gebouwd zijn.

Als afsluiter kwam een inwoner van de Sint-Anna straat met zijn grieven. Volgens hem hielden de Ruiterschool en Boerenbond zich niet aan de bepalingen van het RUP Sint Annaveld. Zo zou er groenaanleg verwijderd zijn in plaats van bijgeplant, werd het verplichte infiltratiebekken niet gebouwd en bovendien wil de Ruiterschool een deel van de gebouwen verhuren aan bedrijven met 45 voorziene werkplekken, waarvoor de parkeergelegenheid ontbreekt. Hanna Van Steenkiste beloofde een antwoord, na samenspraak met de bevoegde diensten.