gemeenteraad van mei 2024
Verslag gemeenteraad 28 mei
Misschien gebeurde het ooit al eerder, maar het is alvast ongewoon dat onze gemeenteraad álle agendapunten unaniem goedkeurde en dat zonder enige discussie.
En dus was er wat tijd om uit te wijden, zoals bij de aanduiding van een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van De Lijn. Het onderhandelen over routes gebeurt niet daar, maar op de regioraad vervoer, zei Hanna Van Steenkiste (Groen), die meteen enkele onderhandelde verbeteringen aankondigde: een bijkomende bushalte aan de Torenvalk, een grotere frequentie van Lijn 5 en weldra ook vervoer op maat.
Ondanks de besparingsronde van De Lijn, komt Oud-Heverlee er beter uit dan vroeger, besloot ze. En, -het kon niet uitblijven – ook de verplaatste bushokjes, met dus verkeerde halteplaatsen, kwamen aan bod. Een ludiek artikeltje daarover op de website van achterdoechelen werd een hype en kon op veel persbelangstelling rekenen. “Niet leuk om voor zo iets constant opgebeld te worden” zuchtte burgemeester Bart Clerckx. “Maar ik zou toch de schrijver feliciteren voor het fijne artikel, moest ik hem tegenkomen”, besloot hij. Herman Fonck zat enkele meters verder ijverig te noteren…
Iedereen ging akkoord met de overeenkomst over de herinrichting van de vijvers van het Zoet Water en het in een aparte bedding leggen van de Vaalbeek. In die overeenkomst staat onder meer dat ANB en onze gemeente de kosten voor de sanering van de vijvers verdelen naargelang de oppervlakte van “hun” vijvers. Voor onze gemeente komt dat op 37% van de kosten voor de sanering. De grootste kost, de verlegging van de Vaalbeek, wordt betaald door de provincie.
Dan kwamen de vragen van de oppositie aan bod.
Blijkbaar had OVAM, zonder het gemeentebestuur op de hoogte te brengen, bij drie inwoners een brief bezorgd dat er een bijkomende bron van vervuiling was vastgesteld in de buurt van het OC van Blanden. OVAM zou het binnenklimaat van de woningen willen meten om te zien of er een probleem is. De burgemeester was niet te spreken over de werkwijze van OVAM. Hij zou de gemeenteraad op de hoogte houden van het dossier.
N-VA wilde ook weten of de gehandicaptenparking aan de terreinen van de Stormvogels er zal komen. De geruchten deden anders vermoeden. De burgemeester bevestigde dat er volgende week inderdaad een parking komt en ook twee laadpalen. Er zal ook nog een WADI die er voor zal zorgen dat het regenwater ter plekke infiltreert.
Open VLd, Tom Teck en An Geets vroegen naar de stand van zaken van de beloofde asfaltering van de De Betsstraat. En was daar geen omgevingsvergunning voor nodig? En wat met het afstromende regenwater? Of er al dan niet een vergunning nodig is, is voor interpretatie vatbaar, gaf Bart Clerckx toe, maar hij hoopt dat de werken binnen de twee weken kunnen starten. Het aanbrengen van een rooster om het regenwater op te vangen kan echter niet op korte termijn. Dat is voor de volgende beleidsploeg.
Mark Binon (N-VA) vroeg wat de gemeente al gedaan had voor de bijenpopulatie. Hij wilde blijkbaar heel gedetailleerde informatie. Wij citeren uit de vraag: “Hoeveel bijvriendelijke planten staan er in het park van De Kouter? Noem die planten in detail bij naam. Welke struiken en bomen en hoeveel?” Enzovoort…
Maar Jos Rutten (Vooruit) was deze keer verhinderd. Mattias Bouckaert (Groen) beloofde in zijn plaats dat Jos volgende gemeenteraad uitgebreid zou antwoordden.
Jos Ruttens steeds precieze en gedetailleerde uitleg kennende, zal de gemeenteraad volgende keer niet gedaan zijn omstreeks 21 uur.