Betaalbaar wonen
Het is goed wonen in Oud-Heverlee, goed gelegen bij Leuven en Brussel, omringd door topnatuur. Dat zorgt voor veel druk op de woningprijzen. De gemeente kan niet alles oplossen, maar ze kan wel een verschil maken. Oud-Heverlee pioniert in sociaal woonbeleid. We investeren verder in sociale huurwoningen en maken nieuwe ideeën als cohousing, woon-coöperaties en woningen opdelen mogelijk.
Vlaanderen verwacht dat de gemeente tegen 99 sociale woningen realiseert. We willen dat aantal met 1/3de verhogen. Naast het bouwen van nieuwe sociale huurwoningen, zetten we ook sterk in op de verhuur van bestaande woningen via het systeem van het sociaal verhuurkantoor. We verhogen de subsidie aan de sociale woonmaatschappij, om hen zo meer armslag te geven bij het inhuren van woningen. We actualiseren de visienota sociaal wonen en benutten nieuwe opportuniteiten. De geplande woningen aan het OC van Weert voorzien we op een andere locatie.
We voeren een tijdelijke huurpremie in, voor wie inwoners die langer dan 2 jaar op de wachtlijst van een sociale woonmaatschappij staan. Zo overbruggen we de periode tot de start van de Vlaamse huurpremie (na vier jaar wachten).
We versnellen de uitrol van verplichte conformiteitsattesten, om de kwaliteit van huurwoningen te garanderen.
De helft van de huishoudens van onze gemeente bestaat uit 1 of 2 personen. Tegelijk bestaat 61 % van onze woningen uit alleenstaande, vaak grote en dus onderbenutte, oudere woningen. We maken daarom het opdelen van woningen doordacht mogelijk. We koppelen dit steeds aan voorwaarden zoals ligging, parkeermogelijkheden, verharding en wateropvang en een doorgedreven energetische renovatie. Daarnaast ondersteunen we maximaal de soepele, tijdelijke opdeling van woningen in het kader van zorgwonen of opvang met sociaal oogmerk.
We scherpen het beleid rond leegstand verder aan. De belasting op leegstand wordt geactualiseerd en strenger gehandhaafd. De gemeente onderzoekt of ze woningen die meer dan 2 jaar leegstaan, kan inzetten voor tijdelijke opvang voor mensen die dit nodig hebben.
We zorgen voor een helder kader en ondersteunen pilootprojecten rond alternatieve woonvormen zoals woon-coöperaties, kleine compacte starterswoningen en cohousing. We kijken daarbij zowel naar nieuwe ontwikkelingen als naar projecten op de eigen percelen van de gemeente. We realiseren zo verdichting en betaalbaarder wonen op geschikte locaties, op een manier die past bij een dorp.
We werken een duidelijk kader uit rond kamerverhuur en studentenhuisvesting in onze gemeente.
Bij grotere ontwikkelingen leggen we een voorkooprecht op voor inwoners, om zo de kans te verhogen dat je in de eigen gemeente kan blijven wonen.