Eerlijk en sociaal klimaatbeleid
In Oud-Heverlee steken we samen de handen uit de mouwen om de uitdagingen van de toekomst aan te pakken. Dat betekent dat we een eerlijk en sociaal klimaatbeleid realiseren. Iedereen moet toegang hebben tot groene en betaalbare energie, een energiezuinige woning, een bushalte en een elektrische deelwagen in de buurt. De meest duurzame keuze moet ook makkelijk en haalbaar zijn.
We voeren het klimaatactieplan 2021-2030 verder uit, met bijzondere aandacht voor het hoofdstuk rond energiearmoede. We worden een voorbeeldgemeente in Vlaanderen in de aanpak van energiearmoede en het meenemen van kwetsbare doelgroepen in de noodzakelijke klimaattransitie. We verminderen onze CO2-uitstoot tegen 2030 met minstens 40 %.
Renoveren
Inwoners kunnen beroep doen op een gratis Benovatie-coach om hun woning energiezuinig te maken: de benovatie-coach ondersteunt je bij elke stap: analyseren van de knelpunten, prioriteiten stellen, aannemers zoeken, subsidies aanvragen, werken opvolgen en coördineren.
We realiseren 50 renovaties of andere energetische maatregelen per jaar voor de meest kwetsbare groepen. De benovatie-coach wijst hen de weg naar de bestaande, renteloze leningen rond energiebesparende maatregelen of naar het noodkoopfonds (=een fonds dat zich richt naar de 4 % mensen die met veel moeite een oude woning konden kopen, maar niet budget hebben om zelf met subsidies de renovatie te starten). We voorzien begeleidingstrajecten rond energiebesparing, waarbij mensen in een financieel kwetsbare situatie energiezuinige toestellen kunnen huren, of een steun krijgen bij de aankoop. We richten een specifieke ‘energie-cel’ op, bestaande uit medewerkers van OCMW, energiehuis, vrijwilligers, … om maximaal alleenstaanden, ouderen, kwetsbare gezinnen te bereiken en te ondersteunen rond energiebesparing.
We stimuleren de oprichting van energiegemeenschappen en projecten rond energiedelen . We geven dorpsgenoten in een financieel kwetsbare positie kansen om mee in te stappen in deze initiatieven door prefinanciering te voorzien.
We halen voor de eigen gebouwen van de gemeente de energie-besparingsdoelstellingen. De ambitie ligt waar mogelijk hoger, met klimaat-positieve gebouwen die duurzame energie opwekken en delen met de inwoners.
Duurzame mobiliteit
We hebben aandacht voor voetgangers. Degelijke voetpaden en goed onderhouden voetwegen vormen in elke kern een samenhangend trage-wegen netwerk, zodat zowel een 8 jarige als een 80-jarige zich overal veilig te voet kan verplaatsen.
We gaan voluit voor een fietsvriendelijke gemeente. We investeren verder in eerste-klas infrastructuur (o.a. waversebaan, Ophemstraat, Bierbeekstraat, fietsverbinding vanuit Haasrode via voetweg 68). Fietsen heeft al veel voordelen voor je eigen gezondheid en de omgeving. Maar we maken het nog motiverender door een leuk beloningssysteem, waar kinderen bijvoorbeeld samen sparen voor een nieuw speeltoestel voor de speelplaats. In de Fietsbib kunnen kinderfietsen gemakkelijk worden omgeruild voor een groter exemplaar. In de buurt van elke handelaar zorgen we voor goede fietsstallingen.
We zorgen voor goed uitgebouwd openbaar vervoer, met vlotte overstapmogelijkheden en goed uitgeruste halteplaatsen. We konden stappen vooruit zetten de voorbije jaren. Maar zeker de bediening in de avonduren en in het weekend kan nog beter. Fijn dat je met de bus naar de stad kan voor een culturele activiteit, maar je wil ook graag terug geraken !
We voorzien voldoende ruimte voor een overstapparking en fietsstalling in de buurt van treinstations. Zeker in Sint-Joris-Weert is er op de oude spoorwegterreinen voldoende ruimte voor een overstap-parking. De buurtbus werkt de missing link in het aanbod weg (Oost-West verbinding van Sint-Joris-Weer en Oud-Heverlee naar Haasrode en Blanden)
We maken openbaar vervoer voor jongeren tussen 12 en 25 jaar 50 % goedkoper: voor 2 euro per week neem je een heel jaar de bus.
We ondersteunen de omslag naar elektrisch rijden met elektrische deelwagens en goed uitgebouwde laadinfrastructuur.
We bouwen in ieder kern hoppin-punten uit, plekken waar je vlot kan overstappen op een ander vervoersmiddel. We zorgen voor deelwagens en deelfietsen in de buurt van openbaar vervoer. We leggen deelwagens op bij grotere projecten, of verplichten ontwikkelaars een bijdrage te betalen aan nabijgelegen autodeelprojecten.
Leveringen en online-bestellingen zorgen voor veel verkeer. We stimuleren een duurzame aanpak voor leveringen-aan-huis. We voorzien daarnaast ook pakjesautomaten op zorgvuldig gekozen plaatsen.
We voorzien voldoende budget om goed onderhoud van wegen, fietspaden en voetpaden te verzekeren.