Is iedereen mee ? Warme en zorgzame gemeente
Van kinderopvang tot woonzorg: goede en betaalbare zorg verzekeren zien we als een kernopdracht van een gemeente. Mantelzorgers staan er niet alleen voor. De buurtbus zorgt dat iedereen makkelijk raakt op de warme plekken in onze gemeente: de sociale kruidenier, het lokaal dienstencentrum, Bar-buur, de gezondheidswandelingen, het repair-café, de digi-dokter, .... We laten niemand achter. Niemand leeft in armoede in onze gemeente, dat is ons streefdoel. We zorgen voor bestaanszekerheid met een laagdrempelig sociaal huis.
Welzijn
We organiseren twee-wekelijks een dorpsrestaurant, alternerend in de dorpen Sint-Joris-Weert en Oud-Heverlee, naast de werking van het lokaal dienstencentrum in Blanden. Het dorpsrestaurant is een gezellige ontmoetingsplek. Er is ook steeds een laagdrempelig aanspreekpunt vanuit de gemeente voor vragen rond dienstverlening, eenvoudige hulp bij digitale aanvragen of administratie, ….
De gemeente blijft een actieve partner in woonzorgzone de Kouter. Iedere oudere die dat wenst moet hier terecht kunnen, en kunnen rekenen op goede en betaalbare zorg, met voldoende mensen op de werkvloer. De gemeente voorziet middelen om waar nodig tussen te komen in de kosten om de toegang tot zorg te verzekeren.
Mobiliteit is een belangrijke sleutel om volwaardig deel te kunnen nemen aan de vele activiteiten. We bouwen de MinderMobielenCentrale verder uit en steunen Wind in de Haren, het project met de fiets-riksja. Een buurtbus verbindt Oud-Heverlee en Sint-Joris-Weert met Haasrode en Blanden, zolang het flex-taxi aanbod vanuit de vervoersregio niet op punt staat. Zo worden sleutelplekken als het gemeentehuis, zoet water, de Kouter, … bereikbaar voor wie niet over eigen wagen beschikt en zich niet makkelijk met de fiets kan verplaatsen. We zorgen voor een goede promotie van deze initiatieven, en gerichte ondersteuning op vlak van infrastructuur (vb. Voldoende brede fietspaden, stelplaatsen voor speciale fietsen voor minder mobiele inwoners, …).
We zorgen voor een brede waaier naschools aanbod. Het nieuwe decreet rond ‘buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA) legt de verantwoordelijkheid hiervoor sterker bij de gemeente. We willen die kans ten volle grijpen door in elke kern kwaliteitsvol naschools aanbod te verzekeren, waar mogelijk in samenwerking met onze verenigingen. We investeren in de inrichting van lokalen en in kwaliteitsvolle werkomstandigheden voor al wie als vrijwilligers of medewerker mee draait in de vele vormen van gewone of naschoolse kinderopvang. We ondersteunen in de schoolvakanties een fijn en gevarieerd aanbod van kampen en speelpleinwerking. De bijdrage van ouders hangt daarbij steeds af van het inkomen.
In nieuwe wijken als het woonuitbreidingsgebied Haasrode voorzien we ook ruimte voor bijkomende kinderopvang. We werken maximaal inkomensgerelateerd in al ons aanbod.
We verbreden de huidige mantelzorgpremie, naar meerdere doelgroepen (ook bijvoorbeeld personen met een beperking) en alle mogelijke relaties. Zowel vrijwilligers als partners of familie kunnen immers mantelzorgers zijn. We zorgen dat we binnen het sociaal huis ook voldoende mankracht hebben om de vinger aan de pols te houden bij deze mantelzorgers door actief op bezoek te gaan. De aanpak van buurgemeenten als Bierbeek kan daarbij inspireren. We maken het inhoudelijk aanbod voor mantelzorgers (bijeenkomsten, lezingen) nog beter en actiever bekend.
Het zorgaanbod staat onder druk. De gemeente overlegt regelmatig met alle zorgversterkers (forum eerste lijn), om goed de vinger aan de pols te houden en de onderlinge samenwerking te stimuleren. We geven startende zorgberoepen een installatiepremie. We bouwen samen met de zorgverstrekkers aan zorgzame buurten, waar professionals, vrijwilligers en verenigingen samen een steunend netwerk uitbouwen rond bepaalde groepen zorgvragers. De gemeente coördineert en bouwt de vrijwilligerswerking van OH-Helpt verder uit.
We voorzien een projectsubsidie voor welzijnsprojecten die thema’s als eenzaamheid, mentaal welzijn aanpakken. We doen een extra inspanning rond mentaal welzijn, o.a. door de inzet van Eerste Lijnspsychologen, laagdrempelige en preventieve workshops in samenwerking met jeugdraad, … .
We doen een aanbod rond levenslang leren, en hebben daarbij in bijzonder aandacht voor senioren.
Onze solidariteit stopt niet bij de grenzen van de gemeente. We steunen projecten in het Zuiden, maar zetten ook sterk in op een actieve noord-werking, met minstens vier sensibiliserende acties per jaar. We behouden ons sterk engagement in het lokaal opvanginitiatief (14 plaatsen), om samen met vrijwilligers een gastvrije en warme, kleinschalige opvang te bieden voor asielzoekers.
We nemen zelf het initiatief om elke tachtigjarige te bezoeken (eigen dienst of vrijwilligers van OH Helpt), om te luisteren of er zorgvragen zijn, om bruggen te bouwen met mantelzorgers, de mogelijkheden rond woningaanpassingen en levenslang wonen te bespreken en het brede aanbod van de gemeente kenbaar te maken.
Ook dierenwelzijn blijft een belangrijk thema. Samen met de buurgemeenten werken we verder aan de opstart van een dierenwelzijncentrum in onze regio. De lopende goede samenwerking met de politie en dierenarts (zwerfkattenbeleid) zetten we verder.
Armoede aanpakken
De voorbije jaren hebben we sterk ingezet op het dichten van de digitale kloof, met acties als digi-dokter, digi-punten, vormingssessies. We trekken deze lijn door. Ook in onderwijs is digitaal mee kunnen essentieel. We ondersteunen gezinnen waar dit niet evident is. We zorgen dat basisvoorzieningen om digitaal mee te kunnen verzekerd zijn (basistoestel, internet aan sociaal tarief), zodat jongeren en ouders de vele digitale toepassingen en opdrachten vanuit de school kunnen volgen. Tegelijk zorgen we in onze eigen dienstverlening steeds voor andere kanalen dan ‘enkel digitaal’.
Er is regelmatig overleg vanuit de sociale dienst met scholen, om snel in te spelen op eerste signalen van kinderarmoede. We zijn alert voor lege brooddozen, en zorgen waar nodig voor een tussenkomst in de kost van warme maaltijden.
Tewerkstelling is een belangrijke sleutel naar bestaanszekerheid. We versterken de sociale dienst om het aanbod rond arbeidstrajectbegeleiding uit te breiden. We zetten in op vorming en ervaring opdoen, voor groepen die verder van de arbeidsmarkt staan.
Het aantal mensen in budgetbegeleiding steeg met 50 % de voorbije jaren. We zorgen dat de ploeg van het sociaal huis op deze groeiende vraag verder kan blijven inspelen. Zo voorkomen we wachtlijsten. Tijdig problemen aanpakken voorkomt vaak veel ellende.
Mensen in armoede hebben gemiddeld zeven jaar minder ‘levensverwachting in goede gezondheid’. We blijven in Oud-Heverlee iedereen toegang verzekeren tot gezondheidszorg, met een heldere regelgeving rond tussenkomst gezondheidskosten bij mensen in financieel kwetsbare positie. We evalueren het pilootproject rond de sociale kruidenier, dat toegang verzekert tot gezonde voeding, en breiden het uit naar andere kernen.
Kunnen deelnemen aan sociaal leven, participeren aan vrije tijd is een basisrecht. Met de invoering van de uitpas de voorbije legislatuur en het verhogen van het vrije tijdsen participatie-fonds zorgden we voor krachtige instrumenten om het recht op vrije tijd te verzekeren.
Alleenstaanden en een-oudergezinnen hebben het financieel vaak moeilijker. We lichten al onze belastingen en al onze vormen van ondersteuning door, en kijken waar we een verschil kunnen maken om deze groep krachtiger te steunen. We verzekeren bestaanszekerheid en beschermen de koopkracht van deze groep.
De gemeente zorgt voor een eigen doorstroom-woning, om snel in te spelen op accute probleemsituaties rond wonen zoals dreigende uithuiszetting. Gezinnen kunnen hier tot zes maanden verblijven, zodat er tijd is om een duurzame oplossing te zoeken
We hebben een brede waaier sociale correcties, vb. rond onderwijs en vrije tijd. We zorgen dat deze bedragen automatisch mee de index volgen.