Leven in de brouwerij !
Leven in de brouwerij !
Onze verenigingen brengen leven in de brouwerij. Jeugdbewegingen, cultuur en sport verbinden mensen. Dorpsfeesten brengen ambiance voor alle generaties. We blijven zorgen voor steun op vele manieren: moderne en efficiënte infrastructuur, handig materiaal in onze uitleendienst, voldoende subsidie voor de basiswerking. We willen het systeem van projectsubsidies voor nieuwe en originele ideeën verderzetten.
Jeugdverenigingen
We hebben koplopers bij onze jeugdverenigingen met topinfrastructuur, maar ook achterblijvers met lokalen waar de basisinfrastructuur dringend moet aangepakt worden, of waar het aantal lokalen niet mee is gegroeid met het groeiend aantal leden. We brengen in overleg met de jeugdverenigingen de noden in kaart en maken een jeugdinfrastructuurplan op. We investeren een fors bedrag, zodat ook Chiro Blanden en de Scouts van Sint-Joris-Weert kunnen rekenen op duurzame en veilige jeugdlokalen.
We onderzoeken samen met de jongeren en de jeugdraad of er draagvlak is voor een jeugdhuis in Haasrode-Blanden.
Sport
We geven de komende jaren voorrang aan het opwaarderen van bestaande sportinfrastructuur. We maken er duurzame en polyvalente, energiezuinige gebouwen van om een breder sportaanbod mogelijk te maken. Zo kan zowel de sporthal van Haasrode als het ontmoetingscentrum in Sint-Joris-Weert bijvoorbeeld uitgebreid worden met een danszaal, een gevechtsportzaal en ruime cafetaria. Ook andere verenigingen, zoals tennisclub Meerdaal, verdienen betere infrastructuur. Een nieuwe sporthal bouwen terwijl andere sportzalen verkommeren is geen duurzaam beleid. We houden de opmaak van lange termijnplannen wel rekening met de bouw van een nieuwe sporthal. Bijkomend heeft een goede spreiding van sportinfrastructuur veel voordelen, zeker ook voor onze jonge sporters. We gaan voluit voor sporten op wandel- en fietsafstand, in elke deelgemeente.
Zo kan de sporthal van Haasrode er ook uitzien !
Zo kan het ontmoetingscentrum van Sint-Joris-Weert er ook uitzien!
Naast de bestaande werkingssubsidie, zorgen we ook voor een transparant subsidiesysteem voor aankoop van materiaal voor onze sportclubs.
Natuur is in onze gemeente overvloedig aanwezig en maakt van Oud-Heverlee bij uitstek een buitensportgemeente. We spelen in op deze troef door zone Noord aan het Zoet Water verder te ontwikkelen tot een open sportpark en onthaalzone voor buitensporters. Natuurlijk zwemwater mag daarin niet ontbreken ! We onderzoeken of dit een geschikte locatie is voor een zwemvijver. Door een uitgekiende inplanting van deze buitensport-infrastructuur bewaken we de krachtlijnen van het masterplan Zoet Water voor het noordelijk deel: voldoende verbindingen voorzien tussen de bestaande bosstructuren.
Verenigingen die zich inzetten voor inclusie, krijgen een extra duwtje in de rug (vb. Steun om lokalen toegankelijk te maken, aangepaste infrastructuur, …)
Cultuur
De bibliotheek en de muziekacademie zijn belangrijke ontmoetingsplekken in onze gemeente. Met nieuwe, duurzame infrastructuur helpen we hen klaar te staan voor de uitdagingen van de volgende decennia. We combineren in deze gebouwen zoveel mogelijk functies, zodat elke investering optimaal rendeert. We gaan waar mogelijk naar klimaat-positieve gebouwen, waarbij we ieder gebouw ook zien als een kans om lokale, groene stroom te produceren en te delen met de buurt.
De nieuwe bibliotheek in de Roosenberg wordt een plaats waar altijd iets te beleven is, dankzij ruimte voor lezingen, workshops, studeerplekken. Voor de verbouwing streven we naar een circulaire aanpak, met een slimme verbouwing van de bestaande basisstructuur en een beperkte uitbreiding. We zorgen dat er ook in Haasrode een deelwerking/uitleenpost blijft, maximaal ingebed in de school.
De basisopleidingen van Academie De Vonk houden we in elke dorpskern, zodat lagere schoolkinderen vlot kunnen aansluiten. De hogere graden en administratie verdienen een eigen vaste stek. Liefst een open cultuurhuis waar ook andere cultuurverenigingen welkom zijn. Naast muziek is er ook ruimte voor beeldende kunst en toneel.
Het huidige Ontmoetingscentrum in Sint-Joris-Weert is aan vernieuwing toe. We zorgen hier voor nieuwe infrastructuur voor sport en jeugd, door een renovatie en uitbreiding van het bestaande gebouw..
De gemeente engageert zich om in overleg met de kerkfabrieken een herbestemming van de kerken mogelijk te maken, en creatief met open blik op zoek te gaan naar nieuwe, passende gemeenschapsfuncties. Investeringen hiervoor zijn mogelijk, maar de gemeente kan niet alle kosten dragen.
Door samenwerking met sterke culturele spelers uit de regio (vb. De Borre) zorgen we voor een rijker aanbod in onze eigen gemeente. Tegelijk realiseren we dat onze inwoners aan verminderd tarief kunnen genieten van het aanbod in de buurgemeenten. Ook voor sportaanbod trekken we die werkwijze door, vb. samenwerking met zwembad Sportoase
Scholen
Er liggen ambitieuze plannen op tafel voor onze scholen, die we graag samen met leerkrachten, ouders en kinderen uitwerken.
Na jaren wachten kan het bouwdossier voor de school van Blanden opstarten. Die nieuwe school in Blanden wordt meer dan een school. Natuurlijk zorgen we eerst en vooral voor een aangename, stimulerende leer- en leefomgeving voor de kinderen. Maar we bouwen ook een open, brede school met een groene speelplaats, die buiten de schooluren maximaal benut kan worden als speelplek.
Ook de school in Haasrode, GBS De Hazesprong, heeft vele noden. Zo verdient de kleuterschool een nieuw gebouw en kunnen we de lagere school optimaliseren met o.a. een breed toegankelijke schoolbibliotheek. De speelplaats wordt een attractieve buitenruimte.
We ondersteunen het denkwerk rond een nieuwe vrije basisschool in Sint-Joris-Weert, ingepast in de bredere ontwikkeling van dit binnengebied.
Alle scholen in de gemeente kunnen op steun rekenen in het uitbouwen van vrij toegankelijke, groene speelplaatsen.