Natuur versterken
Natuur versterken
Open ruimte, bossen en natte natuur in de valleien zijn een enorm kapitaal, dat we willen koesteren en versterken. De publieke ruimte in onze dorpen verdient meer aandacht en evolueert van grijs naar groen. Nationaal Park Brabantse wouden biedt nieuwe kansen om de topnatuur rond het Zoet-Water, Meerdaalwoud en Dijlevallei te beschermen.
We verdichten enkel met kwalitatieve projecten op centrale, goed bereikbare locaties. Zo beschermen we de open ruimte. Kernen verdichten moet steeds hand in hand gaan met investeren in aantrekkelijke en gezonde leefbuurten: goed onderhouden publiek groen, sterk openbaar vervoer, deelwagens en een brede waaier van openbare voorzieningen en handelaars op fiets- en wandelafstand (school, sport, bib, ….). Er ligt al een heldere visie vast in de beleidsmatig gewenste ontwikkeling: ‘kernen versterken, open ruimte beschermen’. We evalueren deze visie, sturen bij waar nodig en bekijken of een volwaardig RUP en/of gemeentelijke verordening nodig is om deze visie te verankeren. We zorgen voor een mix van typologieën in woonprojecten, met steeds aandacht voor voldoende en kwalitatieve groen-blauwe infrastructuur.
We werken verder aan ontharding en slim, toekomstig gericht waterbeheer. We voeren het hemelwater- en droogteplan uit. Via ons hemelwaterplan willen we het hemelwater in de gemeente zoveel mogelijk ter plaatse vasthouden en laten infiltreren of gebruiken als alternatieve waterbron en het zo weinig mogelijk afvoeren. Ons droogteplan moet ervoor zorgen dat we in de toekomst watertekorten zoveel mogelijk voorkomen. We brengen daarbij meer schaduw en verkoeling door de juiste boom op de juiste plek aan te planten, in de kernen. We prikkelen inwoners om deel te nemen aan acties als tegelwippen, geveltuintjes, …. . De tegeltaxi komt gratis maandelijks aan huis opgebroken verharding ophalen.
We creëren meer ruimte voor water, door de vallei van de Molenbeek samen met het agentschap Natuur en Bos om te vormen tot een natuurlijk overstromingsgebied met een bufferende werking bij wateroverlast.
Samen met de lokale natuurverenigingen en hun vele vrijwilligers, het regionaal landschap Dijleland, het parkbureau van Nationaal Park Brabantse Wouden en het Agentschap Natuur en Bos werken we aan meer en betere natuur. We realiseren samen tegen 2030 5,5 kilometer hagen, gevelgroen en andere kleine landschapselementen.
We zorgen voor een goede balans tussen recreatie en natuur, vanuit een doordachte zonering. “Meer natuur” is de manier om te garanderen dat er voldoende ruimte is om te genieten, terwijl op andere plaatsen het accent ligt op natuurbescherming.
Een groot deel van onze gemeente bestaat uit tuinen. Daar liggen nog veel kansen om de biodiversiteit te vergroten. We tekenden al in op het waardevolle aanbod van de Tuinrangers, die inwoners inspireren bij het vergroten van de natuurwaarde van hun tuin. Deze actie zetten we verder.
We koesteren waardevolle bomen (=houtig erfgoed!). Deze kostbare schaduwplekken zijn ideale rustpunten met een bankje, om even te genieten of uit te rusten.
We voeren het luik klimaatadaptatie uit het klimaatactieplan uit.
We beschermen onze natuur tegen grootschalige infrastructuurwerken dwars door natuurgebied, zoals de plannen rond een derde spoorlijn, een fietssnelweg.