Ook deze gemeenteraad draaide vooral uit op een discussie over de punten die aangebracht werden door de oppositiepartijen Samen (6 voorstellen) en RED OH (één). De ministeriële beslissing om de vervuiling van het Canivet stort blauwblauw te laten maakte de tongen los.
Bij de reguliere agendapunten was er enig weerwerk toen bleek dat de Leuvense cultuursector, verenigd in “LOV2030”, in een poging om Leuven in 2030 tot Europese Culturele Hoofdstad te verkiezen op jaarlijks 7000 euro kan rekenen. Vorige gemeenteraad werd de VZW Brabantse Wouden dergelijke subsidie geweigerd. Ook dat geld zal wel gedeeltelijk gebruikt worden voor de natuur in de deelgemeenten, verdedigde Tinne Eerlingen zich.
Verwarring alom toen het huishoudelijk reglement van de verkeersraad werd besproken. Het bestuur wou de bepaling schrappen dat leden met een persoonlijk belang bij een agendapunt niet mogen deelnamen aan de discussie en besluitvorming. Burgemeester Clerckx begon die bepaling juist te verdedigen, alsof dat best zou toegevoegd worden aan het reglement in plaats van het te schrappen. Toen hij zijn vergissing inzag verdedigde hij net het omgekeerde. De schrapping werd meerderheid tegen minderheid aangenomen.
Verder leerden we nog dat de klacht van SAMEN om Interleuven aan te stellen om de gemeenteschool van Blanden te ontwerpen, door de gouverneur werd verworpen.
Vervolgens werden de bijkomende agendapunten besproken.
Wim Aertsen (SAMEN) vroeg waarom de gemeente niet inging op het voorstel van onze partner, het Regionaal Landschap Dijleland om als pilootgemeente te fungeren in het “Project Droptimize”. Dit project betreft slimme sturing van de watervoorraad in regenwaterputten in een overstromingsgevoelig gebied. Het project zou de gemeente nauwelijks iets kosten, maar het bestuur sloeg het aanbod af. Tom Teck (PRO-OH) verdedigde een individuele aanpak en wil bijkomende waterputten tot 25% van de kostprijs subsidiëren, wat de gemeente 75.000 euro kan kosten.
Adinda Claessen (SAMEN) stelde vragen over de beslissing om niet in te tekenen op de oproep ‘natuur in je buurt’. Ondanks het feit dat er rond het Zoet Water en in de aangekochte camping veel zones zijn die in aanmerking komen voor vergroening en biodiversiteitsvergroting. Door niet in te tekenen mist de gemeente de kans op 10.000 euro subsidie. Tom Teck verklaarde dat “het bestuur geen tijd had om de projectoproep tijdig te beantwoorden. Misschien later? “
Hanna Van Steenkiste (SAMEN) uitte haar bezorgdheid over de beslissing om de zone-30 in Pragen te verkleinen en de wegversmallingen aan te passen. Inwoners werden geïnformeerd over deze beslissing, maar er was geen consultatie. Burgemeester Clerckx zei dat er gedurende zes maanden een proefopstelling zou komen waarbij de twee bestaande versmallingen vervangen worden door bloembakken en dichter bij elkaar geplaatst worden. Tegen september zou, na metingen en een bevraging van de omwonenden, een definitieve beslissing volgen.
Ten slotte werd er veel aandacht besteed aan de situatie rond Canivet. Na een artikel in ADO pikten de nationale media massaal en gretig het nieuws op van de bijzonder eigenaardige beslissing van minister Demir om de eigenaars van het voormalige stort niet te verplichten tot een bodemonderzoek, laat staan tot een sanering. Dit ondanks het feit dat het afvloeiende water veruit het meest vervuilde is van Vlaanderen. Het gaat om vervuiling met PFOS, zware metalen, pesticiden en radioactieve elementen. De minister ging daarmee in tegen het besluit van haar administratie en bracht de gemeente zelfs niet op de hoogte van de beslissing. Toch toonde Tom Teck begrip voor de minister: “een persoonlijk standpunt” zei hij, “het schepencollege hoeft geen mening te hebben over een beslissing van een minister.”
OVAM zal nu toch een bodemonderzoek uitvoeren, en de gemeenten Oud-Heverlee, Bierbeek en Leuven zullen hierover met OVAM overleggen en de bevolking informeren.
(Meer info over het Canivet stort op de blog van achter d’‘oechelen, de Facebookpagina van Samen