De komende jaren krijgen de leerlingen van de Lijsterboom een nieuwe school. Eindelijk! De huidige gebouwen van de kleuterschool en lagere school zijn dringend aan vervanging toe. De bouw van een nieuwe school is één van de grootste projecten van de nieuwe bestuursperiode. Oppositiepartij SAMEN pleit voor meer inspraak, voor een ontwerper met ervaring in scholenbouw en voor een juiste inschatting van de nodige capaciteit.
Alles begint bij luisteren: Hoe kijken ouders naar mobiliteit ? Welke pedagogische keuzes wil het leerkrachtenteam maken ? Blijven de kleuters op een aparte site of liggen er meer kansen in alle leerlingen samen brengen ? Het is nu het moment om over deze belangrijke vragen samen na te denken. SAMEN vraagt uitdrukkelijk om inspraak te organiseren voor de ontwerpers starten, en participatie niet te herleiden tot ‘commentaar geven op vergevorderde plannen waar liefst niet te veel meer aan veranderd’. In 2027 kunnen de bouwwerken starten, tijd dus om in gang te schieten. Er loopt nu al een mobiliteitsstudie en een eerste voorstudie rond volume en inplanting van de nieuwe school. “Onze vraag voor een helder communicatieplan en meer inspraak werd de voorbije gemeenteraad weggestemd”, vertelt Adinda Claessens. “Nochtans spreken heel wat ouders ons aan met vragen. De informatie is nu verbrokkeld en dat zorg voor verwarring”.
Alles begint bij een goede ontwerper met ervaring in scholenbouw. Het nieuwe bestuur van Club CD&V, NVA en Pro-OH stelde zonder open procedure Interleuven aan. Deze intercommunale heeft veel expertise in het beheren van bedrijfsterreinen (28 in Vlaams-Brabant), in het ondersteunen van diensten ruimtelijke ordening, in het technisch uitwerken van plannen. “We missen bij Interleuven ervaring in het ontwerpen van een nieuwe school. Volgens ons heeft Interleuven één nieuwe school ontworpen de voorbije 10 jaar. Verder deden ze enkel kleinere verbouwingsdossiers”, aldus Hanna Van Steenkiste, zelf architect. “De aanstelling van Interleuven verliep bovendien niet correct. Vroeg of laat zorgt zo’n foute aanstelling voor vertraging tijdens het verdere proces. Dat willen we absoluut vermijden. Vanuit SAMEN vragen we daarom nu een open procedure, waarbij verschillende ontwerpers de kans krijgen om hun ideeën in te sturen. Zo’n wedstrijd-formule levert een veel rijkere oogst aan ideeën en trekt ontwerpers met ervaring aan”.
Alles begint bij vooruitkijken. Een duurzame school is een juist gedimensioneerde school. Momenteel zijn er in Haasrode en Blanden 522 kinderen tussen 3 tot en met 11 jaar (cijfers 2024). “Het aantal kinderen en jongeren in Haasrode en Blanden daalt jaar na jaar” zei Mattias Bouckaert op de vorige gemeenteraad. SAMEN is dan ook verbaasd dat het gemeentebestuur in die context twee scholen wil uitbreiden. In Blanden is een uitbreiding gevraagd van 292 leerlingen naar 400 plaatsen. Daar voegde men de voorbije maand nog een uitbreidingsdossier in Haasrode aan toe, waar men van 337 leerlingen naar 475 plaatsen wil groeien. Men wil dus 875 plaatsen plannen voor 522 potentiële leerlingen. Die rekening komt duidelijk niet.
SAMEN zal het dossier op de gemeenteraad van 25 maart opnieuw aankaarten.