Heb je een vraag ?
Heb je een vraag voor SAMEN ? We beantwoorden ze graag !
Waarom komen jullie op met een gezamenlijke lijst SAMEN ?
Groen en Vooruit hebben de voorbije zes jaar goed samengewerkt. We hebben gemerkt dat we dezelfde dingen belangrijk vinden: bouwen aan een warm, duurzaam en sociaal Oud-Heverlee. Dan zou vooral het omgekeerde vreemd zijn: waarom zouden we apart opkomen ?! ‘Samen’ drukt dan goed uit waar we voor staan: we willen mensen samenbrengen in gezellige dorpskernen en zorgen voor leven in de brouwerij. We willen natuur versterken en inzetten op een eerlijk klimaatbeleid, met veel aandacht voor energie-armoede. We pakken de klimaatcrisis samen aan, zodat iedereen mee kan. Een energiezuinige woning, een betrouwbare busverbinding en betaalbare groene energie moeten voor iedereen toegankelijk zijn, dat is ecologisch en sociaal! En zorgen dat iedereen mee is, inzetten op een sterk sociaal beleid is voor ons evident. Een gezamenlijke lijst is ook een manier om te tonen waar politiek voor ons over gaat: samenwerken, bruggen bouwen en oplossingen zoeken. We zijn blij dat ook onafhankelijke kandidaten onze lijst versterken. Samen kunnen we meer !
Wat vinden jullie over een fusie ?
Oud-Heverlee is een gezonde, slagkrachtige gemeente. We kunnen dicht bij onze inwoners staan, en dat willen we zo houden. Tegelijk kunnen we soms meer bereiken door samen te werken met buurgemeenten. Dat verloopt nu niet erg efficiënt. We zitten in meer dan dertig verschillende samenwerkingsverbanden, met steeds andere partners. Een beperkter aantal vaste partnerschappen, waarbij je steeds met dezelfde gemeente samenwerkt, zou een grote stap vooruit zijn. Daarvoor is geen fusie nodig. We plannen zelf geen initiatief rond gemeentefusies. Het is afwachten wat de Vlaamse overheid hierover zal beslissen. Als er een verplichting komt, vinden we het in elk geval essentieel om de inwoners goed te informeren en nauw te betrekken bij zo'n ingrijpende beslissing.
Wat vinden jullie van een sporthal ?
We willen op de eerste plaats de bestaande sportinfrastructuur in elke deelgemeentes aanpakken, zodat je kan sporten op wandel- en fietsafstand. De sporthal in Haasrode, Het ontmoetingscentrum in Sint-Joris-Weert, de gebouwen van tennis Meerdaal zijn in slechte staat. We moeten ze sowieso energiezuinig maken. Het zijn ook gebouwen met veel potentieel, waar we met een aantal beperkte, slimme uitbreidingen extra ruimte kunnen creëren voor nieuwe sporten. Denk aan een zaal voor gevechtsporten of een danszaal. Deze gebouwen worden nu al overdag door onze scholen gebruikt. We hebben dus dubbel plezier van elke euro die we daarin investeren.
Bijkomend willen we ook volop inzetten op buitensporten. In elk deelgemeente moet er een klein multifunctioneel sportterrein zijn. De aankoop van de oude camping Zoet Water is de perfecte uitvalsbasis voor een grote buitensportzone, met o.a. een Finse piste, een vertrekpunt voor mountainbikers en een kleinschalige publieke zwemvijver.
Tot slot willen we ook samenwerken met de buurgemeenten, zodat je daar kan sporten aan verminderd tarief (vb. sportoase).
Een nieuwe sporthal bouwen is een grote investering (8 miljoen) en brengt ook heel wat permanente extra kosten met zich mee aan onderhoud en gebruik. Het lijkt ons nu niet de juiste prioriteit, terwijl andere gebouwen verkommeren. Zeker als je het ook echt meent dat je wil investeren in nieuwe schoolgebouwen, betere jeugdlokalen, een nieuwe Roosenberg en een eigen plek voor Academie De Vonk. Door te investeren in de bestaande infrastructuur en in buitensport komen we met minder middelen meer impact hebben, en kan jij op wandel- en fietsafstand sporten.
Een zwemvijver, is dat niet gewoon een losse flodder ?
In het toekomstforum Zoet Water kwam regelmatig de vraag om in één van de vijvers te kunnen zwemmen. Aangezien deze vijvers in natuurgebied liggen, is dat niet realistisch. De aankoop van de oude camping Zoet Water geeft wel heel wat mogelijkheden. Met een kleine fractie van het budget van een sporthal (5 %), kunnen we een kleinschalige zwemvijver realiseren. We zien het zeker niet als een groot recreatie-domein, maar als een mooi extra element in het landschap, dat tegelijk ook extra recreatie en sportmogelijkheden biedt. In de gemeente Deurne ontstond er zo een ijsberenclub !
Hoe gaan jullie open ruimte beschermen? Hoe denken jullie over verdichting ?
Op vlak van wonen zijn er twee grote problemen. Enerzijds wonen in 56 % van de woningen in onze gemeente maar 1 of 2 mensen. Inwoners hebben momenteel weinig alternatieven binnen de gemeente om kleiner en compacter te gaan wonen. "Trek uw plan, verhuis naar een appartement in de stad" is de stilzwijgende boodschap.
Anderzijds vinden jongeren geen betaalbare woning. Voor starters zouden kleiner en compacter woningen een goede zaak kunnen zijn, vb. met gedeelde tuinen en deelwagens. En het biedt kansen voor jongeren als grotere woningen terug vrij komen, omdat mensen binnen onze gemeente een alternatief vinden. Er komt meer dynamiek op de woonmarkt.
Voor beide uitdagingen kan een doordachte verdichting een oplossing zijn. Sowieso zal het aantal huishoudens het komende decennium groeien, omdat steeds meer mensen alleen wonen. Er is naar schatting nood aan 300 extra woon-eenheden. Om onze open ruimte te vrijwaren, moeten we die bijkomende woon-nood zoveel mogelijk opvangen in de bestaande kernen, in kleinere en compactere woonvormen. Het omgekeerde beleid - 'tournée generale', laat iedereen overal maar bijbouwen - zal open ruimte verder aan tasten. Met het beleidsplan 'dorpen en open ruimte' leggen we heldere spelregels vast over waar en hoe je bijkomend kan verdichten. https://www.oud-heverlee.be/bgo
In het plan 'dorpen en open ruimte' doen we wat zowat elke expert in Vlaanderen zegt.
We moeten verdichten in onze kernen, zodat mensen op wandel en fietsafstand wonen van winkels, scholen en andere voorzieningen.
We moeten tegelijk die kernen versterken: voldoende groen, aantrekkelijke ontmoetingsplekken, goed openbaar vervoer, deelwagens, ..
we moeten verdichten op een manier die past bij de omgeving: rijwoningen, een woonerf, … is verdichten op een manier die past bij een dorp. De bomenwijk, in deelgemeente Oud-heverlee uit de jaren '80 is een goed voorbeeld van geslaagde verdichting zonder hoogbouw. We leggen strenge regels op voor meergezinswoningen, met maximum 3 bouwlagen. In sommige zones moet 1/3de van het perceel bouwvrij blijven. Kleine meergezinswoningen zijn mogelijk, in materialen en in een vorm die past bij een dorp. Grote, lompe volumes met hoogbouw maken we onmogelijk.
En we moeten dus ook in andere zones durven zeggen: hier gaan we vooral open ruimte vrijwaren, en hier gaan we verdichting beperken, en linken aan bijkomende vergroening. We noemen dit wonen in het landschap. Hier beperken we bijkomende verdichting. Bouwzone blijft bouwzone, het is dus nonsense om te zeggen dat dit plan bouwrechten afpakt.
Wat bedoelen jullie met een dorpsrestaurant ?
Samen eten verbindt mensen. Lokaal dienstencentrum De Kouter bewijst dat in Blanden. We willen ook in Oud-Heverlee en Sint-Joris-Weert op regelmatige basis (vb. twee-wekelijks) iedereen uitnodigen voor een gezonde maaltijd en vooral ook gezellig moment. De nieuwe zaal in Oud-Heverlee, Den Boogaart, zou zich daar goed toe lenen. We bouwen daarmee verder op initiatieven als Bar-Buur, die nu ook al mensen bijeenbrengen en verbondenheid versterken. Op het dorpsrestaurant is er ook altijd iemand van de gemeente aanwezig, zodat je makkelijk en laagdrempelig een vraag kan stellen. Gewoon, direct, zonder afspraak, zonder digitale toeters en bellen.
Blijft de Beekstraat éénrichting ?
Veel mobiliteitsvraagstukken gaan over het eerlijk verdelen van schaarse ruimte tussen voetgangers, fietsers, openbaar vervoer en de wagen. Soms is er voldoende ruimte voor twee rijstroken, brede fietspaden en voetgangers, zoals bij de heraanleg van de Waversebaan. Soms wordt het krapper, en is gemengd verkeer de beste oplossing, zoals bij heraanleg van de Blandenstraat. De Beekstraat is smal, en daar stelt de keuze zich erg scherp. Het gaat hier ook om meer dan de heraanleg van een straat. De Beekstraat is de ruggengraat van de dorpskern. Net hier wil je dat mensen elkaar te voet tegenkomen voor een praatje. Net hier wil je dat mensen met kinderwagens, rolstoelen, ... welkom zijn. Net hier wil je dat je veilig met de fiets naar de scouts, de school, de academie of de winkel kan.
Dat kunnen we niet realiseren met smalle voetpaden van 70 centimeter en fietsers die zich tussen de wagens moeten wriemelen. We hebben twee studiebureau’s alle alternatieven voor de Beekstraat laten onderzoeken. Ze kwamen allebei uit op dezelfde conclusie: eenrichtingsverkeer is de beste optie. Zo komt er rust en duidelijkheid in de straat en ontstaat er ruimte voor voetgangers en fietsers. En dat werkt! In 2021, met twee richtingsverkeer, telden we 8000 fietsers in de maand september. In 2023, tijdens eenrichtingsverkeer, waren dat er 12.000 (www.telraam.net). Deze maatregel moet hand-in-hand gaan met een heraanleg van de Stationsstraat en maatregelen in alle aanliggende straten.
Is de Roosenberg geen duur prestige-project ?
De Roosenberg is 30 jaar oud. Dan weet je dat de grote kosten er aan komen. Kiezen we dan voor oplapwerk, of voor een duurzame en doordachte renovatie ? Voor ons is het duidelijk: oplapwerk lost niets op. We geven veel geld uit, en blijven met een gebouw met veel beperkingen zitten.. Een duurzame renovatie verdient zichzelf op termijn deels terug, met een lagere energiekost. Maar vooral: we boeken enorme winst in de gebruiksmogelijkheden van het gebouw. De nieuwe, ruime bibliotheek wordt de gezamenlijke woonkamer van het dorp. Studeren, een klein evenement meepikken of gewoon bladeren in een tijdschrift: je bent er altijd welkom. De zalen worden handiger en laten zich makkelijker opdelen voor kleine of net grote evenementen. En de nieuwe cafetaria wordt vast en zeker een trekpleister, met zicht op de speeltuin en de vijvers. De investering in de cafetaria verdient de gemeente deels terug door de huuropbrengsten. Kortom: de nieuwe Roosenberg wordt het cultureel kloppend hart van onze gemeente.
Hoe gaan jullie dat allemaal betalen ?
De gemeentefinanciën staan er goed voor. Onze schuld per inwoners daalde met 30 %, van 1754 euro (2017) naar 1264 euro (2023). In absolute cijfers uitgedrukt: van 19,5 miljoen euro schuld daalden we naar 14,5 miljoen euro. We hebben bovendien een stevige spaarpot van 14 miljoen euro eind 2023 (cijfers: https://finpro.bbcdr.be). De belastingen zijn in Oud-Heverlee bij de laagste in Vlaanderen. We houden de financiën gezond door met sterke dossiers veel subsidie binnen te halen. We voerden ook enkele slimme belastingen in, zoals een belasting op bijkomende wooneenheden die vooral grote projectontwikkelaars treft. We lieten ook de laagste kadastraal inkomen nakijken, zodat iedereen eerlijk bijdraagt.
Ons programma vraagt een budget van 31 miljoen euro. De voorbije zes jaar realiseerden we voor 26 miljoen euro investeringen. De gemeentelijke financiën zijn duidelijk voldoende solide om deze investeringen te dragen.