Vorige gemeenteraad werd al duidelijk dat het bestuur het ontwerp van de school aan Interleuven wou toewijzen. Onterecht, vond SAMEN. “De bouw van een school toevertrouwen aan een intercommunale die slechts één keer een nieuwbouw van een school realiseerde en gespecialiseerd is in bedrijfsterreinen, is een verkeerde keuze.” De toewijzing van de opdracht gebeurde ook niet correct, iets wat de meerderheid zelf schoorvoetend toegaf en in één van de agendapunten probeerde te repareren. Hanna Van Steenkiste vulde aan dat een ontwerpwedstrijd een veel rijkere oogst aan ideeën kan opleveren. Ook op vlak van inspraak en communicatie moet het beter. Geëngageerde ouders betrekken in een bouwcomité? Daar had de meerderheid geen oren naar.
In de marge van het schooldossier blijkt nu ook dat het gemeentebestuur aanstuurt op een uitbreiding van de school van Haasrode. Voor beide scholen samen mikt men op 875 plaatsen. “En dat voor rond de 500 potentiële leerlingen. Niemand is gebaat met zo’n overcapaciteit” betoogde Hanna Vansteenkiste. Katrien Timmermans antwoordde dat je niet in de toekomst kan kijken, dat er een haalbaarheidsstudie komt en ze ratelde meteen een aantal cijfers af. Helaas voor niemand te volgen, dat moet toch beter kunnen.
REDOH had een hele resem vragen over de toekomst van het klooster van Vaalbeek. Alexander Binon vond het niet kunnen dat de site opgesplitst werd en dat er voor één deeltje, het kunstencentrum, al een omgevingsvergunning verleend is. Waarom geen masterplan voor de hele site? Waarom werd het plan om de gemeenteschool daar te huisvesten opgegeven? Wat komt er dan wel? Wie is nu eigenlijk de eigenaar?
Burgemeester Clerckx zei dat het een geheim was wie de eigenaar was, al suggereerde hij wel dat het een “publiek geheim” was. Verder wou hij geen commentaar geven op de verleende omgevingsvergunning. Eer loopt immers nog een klacht. De invulling staat nog niet vast, misschien enkele vleugels bewoning en een vleugel voor de muziekacademie? De school in het midden van het dorp laten en géén masterplan opmaken zijn politieke keuzes.
SAMEN had ook nog andere vragen, waaronder deze:
Het bestuur had blijkbaar gekozen voor “beperkte verbeteringswerken “voor de twee nog niet gerenoveerde stukken Waversebaan. Zou de gemeente een half miljoen euro om de fietspaden te renoveren laten liggen? Burgemeester Clerckx stelde gerust, “we streven ernaar hetzelfde profiel te behouden als de al gerenoveerde gedeelten. Maar alle betonplaten uitbreken gaan we niet doen, we kiezen voor een nieuw procedé “grid bewapening”. Met de term “beperkte verbeteringswerken” zouden we kunnen ontsnappen aan de verplichtingen van infiltratie en bijkomende bufferbekkens. De subsidie voor fietspaden van “liefst 2 meter” wordt aangevraagd. “
SAMEN vroeg naar de stand van zaken, 8 maanden na de beslissing om de OCMW- grond aan de Korbeekdamstraat te splitsen en op een deel ervan sociale woningen te bouwen. Het absolute stilzwijgen lijkt te bevestigen dat er opnieuw 8 sociale woningen worden afgevoerd. Het antwoord van Patrice Lemaire was kort en afgemeten: “geen nieuws daarover”. Zoals wel vaker werd verwezen naar het komende meerjarenplan.
Hetzelfde antwoord over een vraag naar de verlenging van de overeenkomst om een actualisatie van de kadastrale inkomens door te voeren. Om tot een eerlijke fiscaliteit te komen worden woningen met de laagste kadastrale inkomens herschat. Dat project loopt al vijf jaar, en brengt de gemeente jaarlijks 15.000 euro extra belastingsinkomsten op. De meerderheid was bereid ‘te onderzoeken’ of een verlenging wenselijk was. Een project dat al 5 jaar goed werkt levert onderzoeken, we snappen er niets van.
Ook het voorstel van SAMEN om een infoavond te beleggen met de inwoners van de Pastoor Tilemansstraat, waarin de resultaten van de snelheidsmetingen worden teruggekoppeld en het draagvlak voor verschillende mogelijke snelheidsbeperkende maatregelen wordt verkend, werd afgewezen. Die metingen zijn nochtans duidelijk problematisch: tot 75 % rijdt sneller dan de toegelaten 30 km/uur.
Ruim 1 chauffeur op 4 rijdt sneller dan 40 km per uur. “We kunnen niet voor elke straat een infoavond organiseren”, stelde Bart Clerckx.
Tot slot waren er ook nog korte vragen over woonkwaliteit en over de wachtlijst voor sociale woningen. Ondanks de eindelijk voltooide renovatie van 10 sociale woningen in de bomenwijk, blijft die wachtlijst bijzonder lang: 272 gezinnen in onze gemeente komen in aanmerking voor een sociale woning.