Liefst 57 punten op de eerste gemeenteraad van dit jaar en ook de eerste met de nieuwe samenstelling na de verkiezingen.
De gemeenteraad begon met het aanstellen van de vertegenwoordigers en kandidaat-bestuurders in een dertigtal verenigingen waar de gemeente lid van is, zoals Interleuven, de Watergroep, Fluvius, Dijledal, OVSG, Riobra, IGO, enz…
De voornaamste posten werden, soms na stemming, ingevuld door leden van de nieuwe meerderheid. Toch kregen ook enkele vertegenwoordigers van Samen de kans om een mandaat op te nemen. Een teken van samenwerking over meerderheid en oppositie dat we zeker waarderen. Mattias Bouckaert (Samen) blijft bijvoorbeeld net als de voorbije zes jaar bestuurder in De Kouter en de Eerste Lijnszone (samenwerking gezondheidszorg), Wim Aertsen wordt bestuurder in Ecowerf .
Op een drafje werden een aantal punten unaniem goedgekeurd: de deontologische code voor gemeenteraadsleden, de tussenkomst in het middagtoezicht in de scholen en de organisatie van de naschoolse opvang.
Meer discussie was er rond het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. “Al 12 jaar is de vergoeding niet meer geïndexeerd, en de raadsleden werken hard” argumenteerde burgemeester Bart Clerckx (Club CD&V). Daar was Samen het zeker mee eens. Maar ook onze verenigingen werken hard, en ook hun werkingsmiddelen zijn al 12 jaar bevroren! Ons voorstel om de werkingsmiddelen van jeugd, sport en cultuurverenigingen te indexeren werd in november verworpen. Samen diende een amendement in om de indexering van de vergoeding van de raadsleden te bekijken met alle andere indexeringen. Het amendement werd verworpen.
Alle passages rond participatie waren ook geschrapt in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. Jammer in het eerste, belangrijke jaar van een legislatuur. Samen legde een volwaardig voorstel van nieuw participatiereglement neer, van vragenuurtje in de gemeenteraad tot referendum. “We zullen het eens bekijken, maar we werken liever zelf iets uit” was de lauwe reactie.
Ook een aanpassing van het arbeidsreglement zorgde voor beroering. Voortaan zou het gemeentepersoneel geen zichtbare tekens mogen dragen van je politieke, filosofische en religieuze overtuigingen en/of elk ritueel dat daaruit voortvloeit te uiten. Wim Aertsen (Samen) beklemtoonde dat een neutrale en correcte behandeling bij de dienstverlening absoluut belangrijk is. Wat je doet telt, niet wat je op je hoofd hebt staan.
Een alternatief tekstvoorstel, dat vertrekt van inclusieve neutraliteit, werd weggestemd.
Alle burgers/gebruikers hebben recht op eenzelfde kwalitatieve dienstverlening ongeacht hun geslacht, zogenaamd ras of etnische afstamming, godsdienst of overtuiging, handicap, leeftijd of seksuele geaardheid. Daarom moet je op ieder moment je objectiviteit bewaren en je functie op een onbevooroordeelde en neutrale of onpartijdige wijze uitoefenen. Er zijn voldoende objectieve en meetbare criteria om te verzekeren dat een job naar behoren wordt uitgevoerd.
Elke vorm van discriminatie is uit den boze. In je werk mag je je niet laten beïnvloeden door persoonlijke overtuigingen (filosofische, politieke of religieuze). Je brengt de nodige eerbied op voor de waardigheid, de gevoelens en overtuigingen van iedereen. We vertrekken in Oud-Heverlee vanuit een inclusieve neutraliteit: we verwachten een absolute neutraliteit in je handelen. Je mag wel zelf uiterlijke tekenen dragen van je religieuze of levensbeschouwelijke overtuiging. Dit mag op geen enkele manier een correcte dienstverlening in de weg staan.
Na de stemming van dit punt volgde Adinda Claessen de gemeenteraad met een hoofddoek.
Een laatste amendement van SAMEN ging over het aangaan van leningen. In de vorige coalitie werden daarbij strenge duurzaamheidscriteria in aanmerking genomen. De nieuwe meerderheid hield de boot af: te ingewikkeld, bang voor juridische procedures.
Dan werden de negen punten aangebracht door SAMEN besproken:
Door de stilzwijgende weigering om de omgevingsvergunning van het WUG in Haasrode goed te keuren riskeert de investering in mensen en middelen een maat voor niets te worden. Integendeel, beroepsprocedures zullen voor bijkomende kosten zorgen. De aanvrager startte immers een beroep tegen de stilzwijgende weigering bij de provincie. In het kader van deze procedure zal de gemeente de kans krijgen om gehoord te worden. Hoe ver liepen de kosten al op en welk standpunt zal het college bij de provincie innemen over het dossier?
Francis van Biesbroeck zou de kosten laten oplijsten. De gemeente zou helemaal geen advies geven aan de provincie, luidde het verrassend.
De volgende vraag ging over het Lokaal energie & klimaatpact. Ondanks het feit dat klimaatcrisis steeds pijnlijker zichtbaar wordt, besliste minister Crevits om de Vlaamse subsidie voor het lokaal energie en klimaatpact in 2026 te schrappen.
Welke impact heeft dit voor de gemeente? Hoe gaat het bestuur continuïteit garanderen? Jos Rutten vroeg om in het volgende meerjarenplan voldoende middelen te voorzien voor de aanwerving van een voltijdse coördinator klimaatactieplan/hemel- en droogtewaterplan.
Tom Teck antwoordde dat er nog geen zicht was op de subsidie van hogerhand. Het voorstel werd verworpen.
In augustus 2024 werd beslist om over te gaan tot splitsing en verkoop van het perceel grond van OCMW in Korbeekdamstraat. De verkoop maakt het mogelijk om 8 sociale woningen te realiseren. Aangezien het bindend sociaal objectief tegen 2025 gerealiseerd moet worden, is snelle voortgang wenselijk.
We zijn ondertussen 5 maanden verder, en nog is er geen opstart van de verkoopsprocedure. Francis Van Biesbroeck (N-VA) wist enkel te melden “we zijn er mee bezig”.
Tijdens de vorige legislatuur werd door Interleuven een ontwerp gemaakt van de herinrichting van de Beekstraat. De staat van de riolering liet echter niet toe om de uitvoering van deze werken al te starten. Er werd beslist om eerst een rioleringsdossier op te starten. De deadline daarvan is maart 2025. Logischerwijs vraagt het studiebureau duidelijkheid over het ontwerp van de weg, om o.a. een juiste inschatting te kunnen maken van verharde oppervlakte, positionering van riolering.
Eerder al wezen twee studies uit dat éénrichtingsverkeer de beste optie is. Vanuit de dienst mobiliteit-infrastructuur werd recent bevestigd dat éénrichtingverkeer de enige werkbare oplossing is. Hanna Van Steenkiste vroeg dus om de keuze voor eenrichtingsverkeer in de Beekstraat te bevestigen en een gemeenteraadscommissie te organiseren om het ontwerp van de Beekstraat door Interleuven te actualiseren en het rioleringsdossier toe te lichten.
Voor de verkiezingen was Bart Clerckx duidelijk: "Eénrichting! Het is bewezen dat éénrichting in de Beekstraat veiliger is voor fietsers"
Burgemeester Bart Clerckx weigerde om de éénrichtingsoplossing te bevestigen. “We hebben afgesproken twee rijrichtingen te onderzoeken en zullen dat ook doen. We gaven aan het studiebureau een profiel door met twee rijbanen. We kunnen achteraf nog bekijken wat we dan doen”. Hij wou wel ingaan om een commissie samen te roepen eens er meer duidelijkheid is over de problematische waterafvoer onder de spoorweg door.
De Beekstraat in Sint-Joris-Weert
De campagne rond de gemeente- en provincieraadsverkiezingen leidde tot een wildgroei aan verkiezingsborden met grote milieu-impact, visuele vervuiling enhoge kosten. Tijdens het verkiezingsdebat OH Kiest spraken alle aanwezige partijen zich uit voor één of andere beperking. Er zijn voorbeelden van gemeenten die door een politieverordening verkiezingsaffiches en aanplakborden op privaat domein beperken of enkel raamaffiches toelaten.
SAMEN stelt voor dat een beperkte werkgroep met een vertegenwoordiger van elke partij een regeling uitwerkt voor onze gemeente tegen april 2025.
Bart Clerckx: “we staan niet afkerig tegen dat voorstel, maar momenteel zijn er andere prioriteiten.” Ook dit voorstel werd weggestemd.
SAMEN stelde vast dat er fietsbeugels ontbreken aan een aantal bushaltes en vroeg een controle van alle bushaltes op de aanwezigheid van degelijke fietsbeugels. De gemeenteraad ging eenstemmig akkoord met dat voorstel.
Eén van de bushales zonder fietsbeugels
In december engageerde Vlaanderen zich tijdens de Warmste week massaal in de strijd tegen eenzaamheid. Zeker in een snel vergrijzende gemeente als Oud-Heverlee is een actief beleid om vereenzaming te voorkomen belangrijk.
Er zijn al veel waardevolle initiatieven om isolement te doorbreken en ontmoeting te realiseren: lokaal dienstencentrum De Kouter, Wind In de Haren, de sociale kruidenier, Bar-Buur, gezondheidswandelingen, mindermobielencentrale... . Heel wat gemeenten, waaronder onze buurgemeente Bierbeek, organiseren maandelijks een dorpsrestaurant. Voor een bescheiden bijdrage (10 euro, sociaal tarief mogelijk) kunnen mensen er terecht. Het dorpsrestaurant is een laagdrempelige eetgelegenheid waar buurtgenoten met elkaar in contact kunnen komen onder het motto: eten, ontmoeten, informeren en activeren. Zeker in onze gemeente met erg verspreide dorpskernen kan een dorpsrestaurant dat alternerend doorgaat in elke kern uitgroeien tot een fijne ontmoetingsplek.
Het uitbouwen van dit en andere mogelijke verbindende projecten vraagt vooral extra mankracht op de sociale dienst. SAMEN vroeg dan ook te beslissen om dit voorstel op de seniorenadviesraad te bespreken en in het geval van een positief advies de nodige kredieten te voorzien om gedurende drie jaar een proefproject mogelijk te maken. Tine Eerlingen (N-VA) wil wel projecten rond eenzaamheid opstarten maar vond het voorstel toch al te concreet. Afgewezen dus.
Het college liet enkele verkeerspaaltjes op de Waversebaan wegnemen in afwachting van een definitief ontwerp. SAMEN onderschrijft het belang van een goede, objectieve evaluatie van verkeersmaatregelen en vraagt dan ook om elke evaluatie van een verkeersmaatregel steeds op objectieve basis te organiseren, met minimaal een voor- en nameting. Bij deze ingreep werd de versmalling zomaar weggenomen, we zien niet hoe je dan het effect kan evalueren.
De burgemeester belooft wel objectief te evalueren maar standaard voor- en nametingen inbouwen zou toch te veel druk leggen op het personeel. Ook dit voorstel werd afgewezen.
Op de zitting van het OCMW één in het oog springend punt. Viva Blanne wou een gift van 2500 euro doen aan het OCMW om sociale projecten te financieren. De gift werd in dank aanvaard.