Een foto van de gemeenteraad van 24 september. De lege stoel is van Diane Buelens, die overstapt van N-VA naar Red Oud-Heverlee.
Herinner u dat het agentschap Wegen en Verkeer de gemeente dwong om financieel bij te springen om de geluidswering langs de E40 te bekostigen. (gemeenteraad van november 2021). Een precedent, want de investering gebeurde niet op gemeentelijk grondgebied. De inbreng van de gemeente werd toen geschat op 110.000 euro. Nu bleek het bij de afrekening om net geen 200.000 euro te gaan.
In Oud-Heverlee komen binnenkort twee deelwagens, via de organisatie “stapp-in”. De twee voorbehouden parkeerplaatsen komen aan de bushalte “Ruitersweg” op de Waversebaan en aan de kleine parking in de Bogaardenstraat tussen de Kerselarenweg en de August Vanhoofstraat.
Door een wetswijziging in de wet op de onbevaarbare waterlopen werden enkele belangrijke grachten privébezit. Wegens het belang van deze grachten voor een vlotte afvoer van overtollig water hebben deze regelmatig onderhoud nodig. Om deze grachten verder te kunnen onderhouden, moet de gemeente ze officieel als publieke grachten aanduiden via een procedure met een openbaar onderzoek.
Voor drie grachten, één aan de Beekstraat in Sint-Joris-Weert en twee aan de Kartuizersstraat en de Kouterstraat in BLanden was er geen probleem.
Maar op het voornemen om ook de gracht aan Genenhoek op te waarderen tot publieke gracht kwamen heel wat bezwaren van omwonenden binnen. Die beek, op het diepste punt tussen de Waversebaan en de Jozef Vandezandestraat, loopt door tuinen van de omwonenden. De meeste bezwaren gingen over de strook van vijf meter die aan beide oevers vrijgehouden moet worden om de beek te kunnen ruimen. De gemeente ging akkoord om daar slechts één meter vrij te houden. Dat houdt dan wel in dat het onderhoud daar manueel moet gebeuren in plaats van machinaal.
N-VA, die zich even later bezorgd toonde over waterbeheersing, stemde vreemd genoeg als enige tegen.
N-VA wou weten wat het onderzoek naar de historische grondvervuiling door Euronetto aan het OC van Blanden had opgeleverd. Schepen Jos Rutten (Vooruit) meldde dat de metingen aantoonden dat de aanwezigheid van chloorwaterstoffen in de woningen rond de 30 microgram per kubieke meter bedraagt. Ver onder de veilige norm van 100 microgram. OVAM wil eerst de eigenaars van de huizen waarin gemeten werd eerst inlichten over de resultaten, vooraleer deze publiek te maken.
Francis Van Biesbroeck wou weten hoe het stond met het “droogte en hemelwaterplan”, dat verplicht tegen het eind van het jaar moet goedgekeurd zijn als de gemeente nog aanspraak wil maken op subsidies rond waterbeheer. Het plan is klaar, zei Jos Rutten, het komt volgende gemeenteraad (12 november)op de agenda.